Skrevet av Rita Viel, hundeatferdsspesialist.
Leking med hunden din har mange fordeler, både for hunden og deg selv. Hunder elsker å være sammen med eierne sine, men de kan også fint leke alene. Lek har følgende fordeler:
- Interaktiv lek skaper et sterkere bånd med hunden
- Trygge og interaktive leker bidrar til mental stimuli
- Bruk av leker kan fostre lydighet
- Mentalt stimulerende lek krever mer energi enn å gå en time i parken (avhengig av vanskelighetsgraden til leken)
Hvordan velge leketøy i henhold til hundens lekevaner
Først og fremst er det viktig å vite hva du vil med leken og hvilken type lek du vil ha med hunden din. Ønsker du en leke som hunden kan leke med alene? Eller vil du lære hunden din hvordan den kan leke uten å bite i hendene dine? Det er lurt å ha et utvalg av leker tilgjengelig, slik at du eller hunden din kan velge riktig leketøy til riktig formål.
Alle hunder er unike og har sin egen lekeadferd. Noen hunder liker å kose med en myk leke eller sove med den, mens andre hunder begynner å tygge på dem. Det finnes mange forskjellige typer lek. Det avhenger også av humøret deres; er de avslappet eller mer stresset, er de ute eller inne i huset. Generelt liker de fleste hunder å leke, men ikke alle hunder liker å leke på samme måte. Dette kan avhenge av alderen deres, men også om de er avslappet eller ikke, eller om de har smerter et sted.
Det første skrittet for å velge leketøy er å se på følgende:
- Vil jeg gi en «lek», «tygge» eller «puzzle / godbit»-leke? Det er viktig å skille mellom typen leketøy
- Vil jeg leke sammen med hunden min, eller er det for å leke på egenhånd? Hvis hunden leker på egenhånd, må du være sikker på at leken er sterk nok, og du bør kanskje velge en tyggeleke
- Hva slags leking? Drakamp, kaste og hente, puslespill og så videre
- Er hunden min en tøff tygger eller ikke?
Selv en tøff tygger kan leke med en leke som ikke er laget for tøffe tyggere. Hvis du vil stoppe leken, må du ta leken bort slik at hunden ikke kan ødelegge den når den leker alene. Du kan også gi en sterkere tyggeleke, slik at den kan fortsette å leke på egenhånd hvis den vil.
Hunden trenger forskjellige leker til forskjellige formål. Det er bra å ha forskjellige leker tilgjengelig, og ikke bare én leke. West Paw-leker er utviklet for å løse problemer.
Et eksempel: hvordan unngå at hunden biter i hendene dine under lek: Hvis du liker å leke drakamp med hunden din, men hunden din ofte begynner å bite nær fingrene dine, kan du bruke Bumi, Zwig eller Skamp for å leke på en trygg måte. Avstanden mellom hånden din og hundens munn er lang nok til å leke trygt og unngå biting på fingrene. Hunden din lærer også på denne måten å ikke bite fingrene dine under lek. Hvis den likevel kommer nær fingrene dine, stopper du bare leken (uten å bli sint) og ignorerer hunden. Den lærer at å leke for hardt vil medføre at leken avsluttes. Neste gang du starter opp drakampen igjen, stopper du leken litt tidligere, før den blir så opphisset at den begynner å prøve å bite i fingrene dine. På denne måten lærer hunden at hvis den ikke biter i fingrene dine, vil dere fortsette å leke. Dette er en god måte å lære hunden hvordan den skal leke.
West Paw-leker:
Bumi, Zisc og Tizzi (alle for forsiktig tyggere)
Skamp og Zwig (alle for moderate tyggere)
Hurley, Jive og Rumpus (alle for tøffe tyggere)
Puslespill- / godterileker:
Tizzi (for forsiktig tyggere)
Toppl (for moderate tyggere)
Tux og Qwizl (for tøffe tyggere)
Hvordan velge leke i henhold til tyggeevnen til hunden din:
Etter at du har valgt hvilken type lek du vil ha med hunden din, er neste steg å tenke på hundens tyggeatferd for å velge riktig leke. Hver enkelt hund har sin egen tyggeatferd. Ingen hunder er like. Og det avhenger også av situasjonen, om hunden er avslappet eller stresset.
Hvis hunden din er en tøff tygger, kan du absolutt velge Bumi for å leke sammen – men ikke la den ligge på gulvet etter å ha lekt. Ta den bort og bruk den kun for å leke sammen. Gi en annen, tøffere leke hvis den skal leke alene.
Det er viktig å innse at alle hunderaser kan være harde tyggere. Mange tror at mellomstore og store raser er de tøffe tyggerne, men også en miniatyr puddel eller chihuahua kan være en hard tygger. Selvfølgelig har mellomstore og store raser sterkere kjeve, men de kan være veldig forsiktige med leker.
Alder er også viktig å ta i betraktning. En valp på rundt 14-15 uker begynner å skifte tenner. Vanligvis begynner disse unge valpene å tygge mer fordi tygging på en leke eller en snacks utløser hormonet endorfin i hjernen til hunden, og det hjelper til med å lindre smerten fra tannskiftet. Av den grunn begynner valper å tygge mer i den alderen. Å gi dem Hurley eller Rumpus vil ikke skade, fordi Zogoflex-materialet fortsatt er fleksibelt, men også sterkt nok til tygging fra disse valpene.
For valper til rundt 14-15 uker er det også viktig å velge en litt større leke enn du normalt ville gjort, fordi disse unge valpene trenger å lære å tygge. Hvis du velger en X-small eller liten leke (eller snacks), kan det være en sjanse for at de svelger en bit. Derfor er det bedre å velge en litt større leke for å unngå dette.
Hvis vi ser på unghunder (mellom 6 måneder og 2 år), kan de være mer stresset, fordi så mange ting endrer seg for dem i kroppen og sinnet deres i løpet av denne tiden. De er også i den såkalte fryktfasen hvor de bruker tyggelek for å bli mer avslappet. Men det betyr også at de kan tygge ganske hardt.
For eldre hunder er det viktig å ha fleksible, men sterke leker å tygge på, fordi de kan ha problemer med tennene i løpet av årene. Hardt materiale er da ikke komfortabelt å ha i munnen. Zogoflex-materialet er fleksibelt, men likevel mykt nok til å tygge for disse eldre hundene.
Avhengig av tyggeoppførselen til hunden din, kan du velge en av følgende:
Forsiktige tyggere: Bumi, Zisc, Tizzi
Moderate tyggere: Zwig, Skamp, Toppl
Harde tyggere: Tux, Qwizl, Hurley, Jive og Rumpus.
West Paw Love it-garantien:
Hvis leketøyet ditt blir ødelagt, kan du returnere det til butikken der du kjøpte det for å få en gratis erstatning eller en refusjon. Den gratis erstatningen skal da være en annen form som passer bedre for hundens tyggeatferd. På denne måten kan du alltid velge det riktige leketøyet for hunden din.