Sunne godbiter for hunder

Hvorfor er det viktig at godbiter har mye kjøtt?

Hvor viktig er egentlig kvaliteten på kjøttet?

Mange produsenter i dyrefôrbransjen benytter seg av biprodukter fra slakterindustrien til sine produkter.

Sjekk bare innholdsfortegnelsen til forskjellige produkter. Her vil du ofte se «by-products». Dette innebærer at de delene av kjøttet som ikke kan benyttes til menneskemat; innvoller, brusk og bein, utgjør en vesentlig del av det som er karakterisert som kjøtt i sluttproduktet. Hva inneholder så sunne godbiter for hunder?

Hvorfor mye kjøtt?

Kort fortalt gir produkter bestående av mye rent kjøtt og innvoller godt næringsopptak i hunder og katters tarm.

Dermed er det enklere for dem å fordøye maten.

Som nevnt, inneholder mange produkter biprodukter fra slakterindustrien. Kvaliteten på dette kjøttet, avhenger i stor grad av mengden brusk og bein.

Produkter som inneholder kjøtt med mye oppmalt brusk og bein gir mindre næringsstoffer til kjæledyret. Det kan dermed resultere i at dyret får for lite næringsstoffer.

Da blir det vanskelig å hvite hvor mye rent kjøtt produktet faktisk inneholder. Man ikke vet hvor stor andel det er av innvoller, brusk eller bein.

Det vil alltid være slik at biproduktene inneholder mindre rent kjøttet, enn det som er godkjent som menneskemat.

Har QualiPet godbiter med mye kjøtt?

Vi i QualiPet har løst dette problemet ved å benytte oss av produkter som er «human grade».

Det vil si at kjøttet vi benytter ikke er biprodukter fra slakterindustrien, men kjøtt forbeholdt mennesker.

Dette innebærer at kjøttet oppfyller en rekke krav, og er av høy kvalitet. Her risikerer man ikke at kjøttet inneholder store mengder bein og brusk.

Dette gir oss (og deg) en god garanti for at kjøttet i våre produkter er av svært høy kvalitet.

interzoo
Kajetan med ivrig kunde

Våre tanker

At et produkt er «human grade», medfører at kjøttet som er benyttet i produktet er av høy kvalitet.

Det er et faktum at rent kjøtt uten mye brusk og bein er vesentlig bedre for hunder og katter enn kjøtt med mye brusk og bein.

«Human grade»-stempelet er derfor en garanti for at kjøttet i våre produkter er av svært høy kvalitet, noe som på mange måter er unikt i bransjen.

Studier utført av forskere ved NMBU (referanse 1) konstaterer at det er stor forskjell på hvor mye bein og brusk kjøttet i de forskjellige produktene på markedet inneholder.

Hva dyrene trenger i sin kost

Det finnes få uavhengige studier som kartlegger dyrenes behov for næringsstoffer.

Øystein Ahlstrøm, professor ved NMBU, er en fremtredende person på feltet.

Han har publisert noen svært informative studier.

Resultatene av disse studiene er kort fortalt at hunder har behov for en svært protein- og fettrik diett.

Nesten utelukkende bestående av kjøtt, og svært lite behov for karbohydrater.

Dette har sammenheng med at hunder og katter er kjøttetere, og får i seg det meste av nødvendige næringsstoffer gjennom kjøtt. Dette selvsagt er avhengig av at kjøttet er av høy kvalitet.

Individspesifikke forskjeller i dyrenes behov for næringsstoffer

Hunder og katter har selvsagt individspesifikke behov.

Dette medfører at det ikke finnes noen fasit som kan generaliseres på alle hunder eller katter.

Allikevel er studienes konklusjon at dette stemmer godt for de fleste hunder.

Det er for de fleste anbefalt å få hjelp fra veterinær for å kartlegge det beste fôralternativet for ditt kjæledyr. Dette for å fange opp eventuelle individspesifikke behov.

QualiPet selger utelukkende snacks, og har som følge av dette fokusert på å selge snacks som stemmer med dyrenes behov for næringsstoffer som kan leses ut i fra studiene.

Dette er altså produkter med høy andel kjøtt, hvor kvaliteten på kjøttet er høy. Produktene har også en stor andel fett, ettersom hunder har større nytte av dette enn mennesker.

Våre samarbeidspartnere

I hele 2017, og så langt i 2018, har vi jobbet med å finne samarbeidspartnere som kan levere sunne, organiske og 100% naturlige produkter.

Gjennom dyremessen Interzoo i Tyskland ble vi kjent med Truffelicious og tyskeren Kajetan som driver en liten fabrikk som spesialiserer seg på luksus-snacks til hund og katt.

truffelicious
Kajetan deler ut smaksprøver

Han benytter trøfler i produktene for å gi disse et ekstra smakfullt preg. Tidligere leverte han utelukkende trøfler til restauranter i nærområdet, men har nå spesialisert seg på dyresnacks.

Kajetan viste seg å være en ekstremt lidenskapelig mann, som er veldig opptatt av dyrenes ve og vel.

Produktene er derfor av ekstremt høy kvalitet, og alle ingrediensene som benyttes i produktene er skreddersydd for å gi dyrene:

1) De rette næringsstoffene, helt naturlig
2) Uslåelig god smak

Vi fikk fikk tak i et lite parti med smaksprøver fra Truffelicious, og bestemte oss for å teste disse på våre egne- og venners kjæledyr.

Ikke nok med at produktene er helt naturlige og sunne, kjæledyrene elsket dem.

Vi fant ut at dette produktet måtte ut i markedet i Norge.

Produktet og historien bak

Kajetan kommer fra en familiebedrift som har drevet med trøfler i flere tiår.

Når trøffelprisen falt drastisk, måtte Truffelicious legge restaurantbransjen på is, og valgte å heller fokusere på dyresnacks.

Som følge av dette er fabrikken tilpasset menneskemat, og det samme er alle ingrediensene. Fabrikken er «state of the art», og hygiene er en stor prioritet.

Ikke nok med det, alle produktene er «human grade», og kan således spises av mennesker.

Dette har sammenheng med at Truffelicious først leverte menneskemat.

Vi har selvsagt smakt på produktene, og de smaker absolutt godt.

Hos Truffelicious er det full åpenhet om hvor råvarene kommer fra, og dette er rene, europeiske ingredienser.

Se et eksempel på innholdsfortegnelse for Svinebiter med trøffel (for hund og katt) under.

godbiter

I tillegg har vi selvsagt gjennomgått hele prosessen fra råvare til sluttprodukt, og påsett at det ikke tas snarveier i noen ledd. Under følger prosessdiagrammet for Andebiter med trøfler.

svinebiter med trøffel

Vi har også strategiske samarbeid med flere hundetrenere, som har sørget for at produktene våre tilfredsstiller deres krav for godbiter.

Disse sørger også for at fremtidige produktlanseringer inkluderer produkter de kan gå gode for.

I tillegg har et stort antall hunder testet våre produkter. Dette har resultert i utelukkende gode tilbakemeldinger fra både hund og eier.

Hundetrening

Ettersom vi helt siden oppstarten har fått mye hjelp av dyktige hundetrenere, har godbiter til hundetrening blitt sentralt for oss. I den forbindelse har det vært viktig med smakelighet og fordøyelighet i våre godbiter.

Det finnes også mange viktige praktiske hensyn når det gjelder hundetrening. Vi mener at våre produkter er svært praktiske til hundetrening.

Vi kommer til å løpende spørre hundetrenere om råd før vi lanserer nye produkter. Våre strategiske samarbeid med flere profilerte hundetrenere kommer derfor utvilsomt til nytte når vi skal introdusere flere produkter i vår nettbutikk.

Vi har også flere gjesteinnlegg fra hundetrenerne på vår blogg, her finner du mye interessant lektyre.

Referanser:

Ahlstrøm, Skrede,«Comparative Nutrient Digestability in Dogs, Blue Foxes, Mink and Rats»; Department of Animal Science, Agricultural University of Norway, Ås, Norway

Krogdahl, Ahlstrøm, Skrede; “Nutrient Digestability of Commercial Dog Foods Using Mink as a Model”, Department of Biochemistry, Physiology and Nutrition, Norwegian School of Veterinary Science.

M. T. Tjernsbekk m.fl.:2016. Protein and amino acid bioavailability of extruded dog food with protein meals of different quality using growing mink (Neovison vison) as a model. Journal of Animal Science Vol. 94 (9)

M. T. Tjernsbekk m.fl.:2017. Raw mechanically separated chicken meat and salmon protein hydrolysate as protein sources in extruded dog food: effect on protein and amino acid digestibility. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition